Bir İşletmenin Amacı Nedir

Posted by İş Notları Editör on Cuma, Kasım 08, 2013 with No comments
işletme amacıBi' firma kurmadan evvel amaçlarımızı iyi belirlemeli ve bu amaçları gerçekleştirmek adına kararlı ve disiplinli bir şekilde adımlar atılmalıdır. Bunun yanı sıra amaca sahip olanın işletme değil işletmeyi yöneten ve bu işletmede çalışan insanla olduğunuda aklımızdan çıkarılmamalıdır.

Genel işletme amaçlarına bir göz atacak olur isek karşımıza ekono
mik ve sosyal  amaçlar olmak üzere, konuyu iki ana başlıkta incelememiz mümkündür.

İşletmelerin ekonomik amaçları : sürdürülebilir karlılık, büyüme olarak düşünülebilir. Karlılığı sadece gelir-gider skalasından çıkarmak ve yatırım, ciro, geçmiş durumlara oranla şirketin bugünkü durumu ve sermayemizin alternatif kanallardaki seyri olarak bir bütün halinde ele alınması uygun olacaktır.

Büyüme ise işletmemizin bir diğer ana ekonomik amaçlarından biridir. Büyümeyi sadece satış miktarındaki artış, üretim miktarı vb. kriterlerin yanı sıra daha soyut kavramları içeren marka değeri, müşteri memnuniyeti gibi kriterler açısından da değerlendirmek uygun olacaktır. Kontrolsüz büyümenin herhangi bir ekonomik daralmada firmaya geridönüşü mümkün olmayacak zararlarda vereceği göz önüne alınarak büyüme hedefleri ve gerçekleşen değerler dikkatle incelenmelidir.

İşletmelerin elbetteki tek gayeleri ekonomik tabanlı değildir. Firmalar ekonomik değerlerin yanı sıra sosyal amacalarınıda unutmamalıdır. Tüketici haklarına saygı, doğanın temiz tutulması, sosyal vakıfların desteklenmesi, özürlü vatandaşların istihdam edilmesi gibi hususlarda işletmelerin sosyal amaçlarını oluşturan değerler olarak ifade edilebilir.

Günümüzde artan rekabet ortamı şirketlerin sosyal konularada ne kadar değer vermesi gerektiğini göstermiştir. Sosyal amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik bir ilke edinen firmaların marka değeri, tüketici memnuniyeti (iç müşteri,dış müsteri), ve rekabet edebilirlik düzeyleri artmakta ve pazarda daha aktif ve güçlü bir konumda olmalarını sağlamaktadır.