İş ve Özel Hayat Dengesi

Posted by İş Notları Editör on Pazartesi, Kasım 04, 2013 with No comments
Sanırım günümüz iş dünyasının en önemli konularından biri haline geldi. Neden mi bahsediyorum, elbette iş ve özel hayat dengesinden. 80'ler öncesi yönetim ve organizasyon biçimini incelediğimizde konuya yeterli önemin verilmediğini görüyoruz. Hani o rekabet anlayışının sınırlı olduğu, hani o araba almak için 8 ay öncesinden sıralara girilen, iletişimin en ileri seviyesinin telefon olduğu dönem. Böylede bahsedince ilk çağdan falan mı bahsediyorum dedim bir an lakin gerçektende asırlık bir değişimi yaşadığımız bir dönem 80'ler sonrası. Geçmiş yönetimlerde insan faktörüne verilen değer ile günümüz iş dünyasında insana verilen önemi anlamak aslında iş ve özel hayat dengesine verilen önemi anlamak açısından önemli bir yere sahip. Geçmiş ile günümüze baktığımızda bireyler artık eskisine göre daha bilinçli, daha fazla seçeneğe sahip ve belkide en önemlisi daha fazla iletişim teknolojisine sahip. E herşeyden bu kadar fazla olunca işletmelerde daha fazla duruma kayıtsız kalamadı ve iş özel yaşam dengesine gerekli önemi vermeye başladılar. Konumuza girmeden önce nedir bu iş-özel hayat ve denge kavramı bi' ona bakalım isterseniz.

Eskiden iş denince akla saat 8-5 çalışılan ve karşılığında belirli bir ücret alınan bir kavram akla gelirken, günümüzde iş tanımı o kadar değişti ki esnek çalışma diye tabir edilen yeni bir kavram ortaya çıktı. Artık işimizi araba ile seyehat ederken, bir kafede oturup kahvemizi içerken de yapabilir duruma geldik.

Özel yaşama baktığımızda ise iş yaşamı dışında yapılan bütün aktivitelere verdiğimiz ad diye tanımlasak çokta yanlış bir tanım yapmış olmayız aslında.

Ooo denge, Fizik dersinde gördüğümüz o denge kavramı ile iş yaşam dengesinde kullanılan dengeyi karıştırmamak gerek bence. Pratik hayatta herşeyi o Newtonun yapmış olduğu denge kuramı ile yanyana tutmamak gerek denge kavramını bu % 50 % 50 de olur, % 70 %30' da. Burada bahsettiğimiz denge kavramı daha çok değişkenler arasındaki uyumu anlatmakta aslına bakarsanız.

Konu ile ilgili yapılan literatur çalışmaları öyle çokta eskilere gitmiyor. Yakın dönem 60'lar ama daha önce söylediğim gibi bir o kadar da eski bir dönem. Arkadaşlar çalışmışlar bir çokta tanım yapmışlar sağolsunlar ama benim kişisel fikrim iş yaşam dengesinin, birbirlerini etkilemeden veya olumlu etkileyerek oluşturdukları uyumdur. Her ne kadar istesekte şuna şu kadar şuna şu kadar önem vereceğim diye bir karmaşaya girmenin bizi çıkmaza sokacağına ve sonuçlarının olumsuz olacağı kanısındayım. O nedenledir ki siz siz olun dengeyi kurarken tek gayenizi kavramlar arasında uyum olduğunu gözmezden gelmeyin.

Ne dedik günümüzde önemi gittikçe artıyor bu konunun, şirketler açısından bakarsak olaya, gerçekçi olmak lazım öyle pek de sizin keyfinizi düşündüklerinizden konuya sıcak bakmıyorlar, aslında onlar başka bir şeyin farkına vardılar. Geleceğin işletme anlayışı ne kadar kaliteli iş gücü,  o kadar güçlü işletme anlamına gelecek. Artık eskisi gibi iş ilanı verip bekleme dönemi sona eriyor, şirketler aradıkları personeli kendi bulup onu kaybetmemenin yollarını arar hale geliyor. Yanlışta yapmıyorlar hani, bence de en doğrusu bu. Unutmadan konunun önemli hale gelmesindeki en önemli faktörlerden biride hergeçen gün sayıları artan kadın çalışanlar, kadınlar daha eğitimli, daha çalışkan ve daha değerli bir duruma geldi artık şirketler için ve doğanında gereğinde olduğu gibi kadınlar özel hayatına her zaman daha fazla önem vermek durumundalar. Firmalar onları ellerinden kaçırmamak için gerekli bütün önlemleri alır hale geldiler, dediğimi gibi ne kadar kaliteli iş güçlü o kadar güçlü şirket.

Peki ne yapmak lazım bu dengeyi kurmak için. Nedir bu işin sırrı. Aslına bakarsanız öyle uzun uzun anlatıldığı gibi listeler yapmaya lüzüm yok. Birçok çalışma yapılmış aman şuna dikkat edin aman buna dikkat edin diye. Yazınında başlarında dediğim gibi önemli olan tek şey iş ve hayatınızı uyum içinde geçirmeniz, sevdiğiniz işte severek çalışmanız, aileniz ile sosyal çevreniz ile iletişim halinde olmanız, küçük şeyler de olsa ayrıntıları kaçırmamanız ve hayatı ertelemeden günü yaşayıp hayatınızdaki dengeyi sağlamanız.

İş ve Özel Hayatınızdaki uyumu yakalamanız dileğiyle...