İşletme Hakkında Bilinmesi Gereken Başlıklar

Posted by İş Notları Editör on Perşembe, Kasım 07, 2013 with No comments
İşletmeler bireylerin günlük ihtiyaçlarını devam ettirmeleri açısından önemli bir konumda bulunan birimlerdir. Ülke ekonomisini bir insan vucuduna benzetir isek işlemeleride insanın hayatını idam ettirmesi için gerekli hücrelere benzetmemiz mümkündür. İşletmenin genel bir tanımını yapacak olur isek, üretim faktörlerini bir araya getiren ve bunun karşılığında mal veya hizmet üreten yapılar olarak tanımlanabilir. Her işletmemin kendine özgü bir pazar payı ve hedef kitlesi olması gerektiğinide belirtmeden geçmeyelim.

İşletmeler üretim faktörlerini bir araya getitir dedik lakin nedir bu üretim faktörleri diye soracak olursanız, emek, doğa, sermaye ve bugünlerde sıkça telafuz ettimiz bilgidir.  Üretim faktörleri işletmeden işletmeye değişmekle birlikte günümüzde, güncel olarak kullanılan en önemli üretim faktörü olarak bilgiyi telafuz etmemiz çokta yanlış bir ifade olmaz. İşletmelerin en temel amacı kar elde etmektir, kar amacı gütmeyen bir işletmeden bahsetmek pratik hayatta çokta mümkün değildir.

İşletmenin fonksiyonları nelerden oluşur sorusu, firmadan firmaya değişse de genel bir bilgi vermek gerekirse bunlar, Üretim, Pazarlama, Finansman, İnsan Kaynakları, Muhasebe, Ar-ge, Halkla ilişkiler, Yönetim ve Tedarik olmak üzere ifade edilebilir. Bu fonksiyonların herbiri aynı işletmede görülemeyeceği gibi artı birkaç fonsiyon daha bir işletme içerisinde görülebilir. İşletme fonksiyonlarından Ar-ge, İK ve Yönetim günümüz iş dünyasında önemi giderek artan fonksiyonlardandır. Geçmiş dönemde varolan işletmelerde en önemli fonksiyon ise üretim olarak göz çarpmaktadır.

İşletmenin çevresi , işletme dışında kalan alanlar olarak ifade edilebilir.Geçmiş dönemlerde işletmeler çevre konusunu çok ciddiye almamalarına rağmen günümüzde çevre faktörü hergeçen gün daha önemli hale gelmektedir.Konu ile ilgili Türkiye'de faaliyette olan firmalarda da çevre ile ilgili bir takım uyum çalışmalarını görmek mümkündür, McDonald's firmasını ele alırsak firma Türkiye pazarında ülkeye özgü yerel tatlarada önem vermektedir. Yine hemen hemen herkesin kullandığı Youtube yakın bir zamanda Türkiyeden girişin yasak olduğu siteler arasında iken içeriklerini Türk Hukuk sistemine uygun hale getirerek bu yasaktan kurtulmuştur. Görüldüğü üzere dünya artık global bir köy haline gelmiş ve artık firmaların tek bir ülkeyi baz alarak iş yapma şekilleri sona ermiştir. İşletmeleri etkileyen en önemli çevre faktörleinden biride teknoloji olarak göze çarpmaktadır, bazı teknolojik gelişmeler firmalar olumlu katkı yapabilirken, yaşanan bazı teknolojik değişimler ise firmaları yıkım noktasına getirebilir.

Teknolojik gelişimlerin işletme üzerine etkini daha detaylı ifade edecek olur isek, tedarik zinciri yönetiminde, iş gücünü teknojik yenilikler ile geliştirmede, günü yakalayamayan yada duruma kayıtsız kalan işletmeleriçin teknoloji bir tehlike unsuru olarak karçımıza çıkmakadır. İşletmeler Ar-Ge'ye ne kadar biliçli ve akıllıca yaklaşır ise teknolojik gelişmeleride yakalamarı o oranda kolaylaşacaktır. Yerli teknolojik gelişimlerin yeterli düzeyde sağlanamaması, dışa bağımlılığımızı hergeçen gün dahada attırmakta ve buda ileride yaşanacak olan ciddi bir sıkıntınında ilk habercisidir.

Yine çevrenin olumlu ya da olumsuz etkilerine örnek olarak son dönemlerde yaşadığımız kapalı alanlarda sigara içme yasağı örnek olarak verilebilir, yaşanan bu politik ve toplumsal değişim sigara üreticileri açısından pazar paylarında ciddi bir daralma anlamına gelir. Yine politik çevrede işletmelerin uzun dönemli strateji kurmaları açısından çok önemli bir yer edinmekte, ve istikrarsız bir politik ortamda, mali politikalarda değişim, dış ticaret açığı gibi etkenlerde işletmelerin yaşamını sürdürmelerinde önemli roller üstlenmektedir.