İşten Ayrılma Mülakatları

Posted by İş Notları Editör on Pazartesi, Kasım 04, 2013 with No comments
Sıkıntılı bir konu neresinden başlasam bilemedim şimdi :)  Kısaca bahsedecek olursak işten ayrılma mülakatları, işten ayrılan kişi ile ayrılış öncesi yapılan mülakat olarak tanımlayabiliriz. Konu gittikçe yaygınlaşmakta ve önem kazanmakta günümüz iş hayatında, bugünlerde iş dünyasında özellikle büyük ve kurumsal firmaların hemen hemen hepsinde uygulanır hale geldi. Bir önceki yazımda da söylediğim gibi rekabet günden güne artıyor ve firmalar yönetim stratejilerinde köklü değişiklere gidiyorlar.


Peki İşten çıkış mülakatlarının bu kadar önem kazanmasının sebebi ne olaki dersek firmalar turnover oranlarını minimize etmeye ve yeni işe alım giderlerini minimum düzeyde tutma gayesindeler. Yeni işe alınan bir çalışanın maliyeti bir hayli yüksek malum, iş ilanı ver, onları değerlendir, elemeler yap, birim yönetileri ile görüştür vs. derken liste uzayıp gidiyor ve günümüzde ancak maliyetleri düşürerek ayakta kalabileceklerini bilen firmalar konuya gerekli hassasiyeti gösteriyorlar.

Nasıl uygulanıyor bu işten ayrılma mülakatları dersek,  kişinin işine ya firma tarafından son verilir ya da kişi işinden ayrılmayı seçebilir. İlk duruma yani firmanın çalışanın işine  son verdiği durumlarda işten ayrılma mülakatları sıklıkla uygulanmıyor, hatta dürüst olmak gerekirse çok çok nadir. Firma tarafından işine son verilen çalışana, işten ayrılma mülakatları, eğer toplu bir işten çıkarma durumu söz konusu ise uygulanır desek sanırım ilk katagorideki duruma açıklık getirmiş oluruz. İşten ayrılma mülakatları büyük oranda istifa eden çalışanlar ile gerçekleştirilir.

Süreç nasıl işliyor. Kişinin istifa ettii varsayılırsa İK yöneticisi ( Genelde bu kişi direktör veya İK müdürü olur) ve birim yöneticisininde bulunduğu bir ortamda ilk görüşme yapılır, e tabi kişi yöneticisi sebebi ile işten ayrıldıysa ne olacak. Elbette buda düşünülerek sadece İK yöneticisinin bulunduğu bir ortamda işten ayrılma mülakatı tekrar yapılır. Elbette firma kişiye daha önce hazırlamış olduğu bir formu doldurtarakta  işten ayrılma mülakatını gerçekleştirebilir.

Neler sorulur bu mülakatta ? Bu sorunun cevabı bütün şirketlerde değişiklik gösterir ki google'da sorular diye arattığınızda da bir kaç sonuç bulmanız mümkün ama dediğimiz gibi bu sorular her firma için değişkenlik gösterir, aynı iş mülakatlarında olduğu gibi. Mülakat esnasında IK yöneticisi oldukça soğuk kanlı ve dikkatli olmalıdır. İşten ayrılan kişinin üzerinde ciddi bir gerginlik olduğu unutulmamalı ve IK yöneticisi bu konuya hassasiyet göstermelidir.Öncelikle ortamı yumuşatacak giriş soruları ile başlanabilir ve akabinde kişinin işten ayrılışı ile ilgili daha spesifik sorulara geçilebilir. IK yöneticisinin sürekli not almak yerine, çok önemli yerleri not alması ( İsim gibi) gerektiğinide unutmadan ekleyeyim. 

Bütün bu görüşmeler gizlilik içerisinde saklanır.

İşten ayrılma mülakatları sayesinde firma kendisi hakkında doğrudan açık bilgiye ulaşabileceği gibi firma kendisine öz eleştiri yapma şansınıda bulacaktır. Mülakatlar sayesinde kişinin asıl çıkış sebebi belirlenebilir ve tekrar eleman kaybetmemek adına önemli veriler elde edilir. Çalışan tarafından baktığımızda ise kişi bir sonraki işi için alacağı referanslarda kolaylık sağlar. 

Tatsız ve gergin bir konu olan işten ayrılma mülakatlarının firma ve çalışan açısında olumlu geridönüşleri olacağı unutulmamalıdır diyorum ve bu yazıma burada son veriyorum.

Görüşmek Üzere...