KOBİ vs. Büyük İşletmeler

Posted by İş Notları Editör on Cumartesi, Kasım 09, 2013 with No comments
Kobi kavramı ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde bulunan küçük ve orta ölçekli işletme oranı oldukça yüksektir. Kobi kavramı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte ortak bir zeminde kobi'yi tanımlamak gerekirse, işyeri sahibinin bizzat çalıştığı, pazar payı belli bir seviyenin üstünde olmayan, aile bireylerinin sıklıkla işletme içerisinde çalıştığı, finans hacimleri yetersiz, pazarlık gücü düşük, işçi ve işverenin doğrudan temas halinde bulunduğu yapılar olarak ifade edebiliriz. Geçmişte pazarda daha aktif olarak yer alan ve daha güçlü konumlarda bulunan kobiler, günümüzde büyük şirketlerin gölgesi altında kalmaktadır. Bunun yanı sıra kobi'lerin büyük işletmelere oranla daha esnek ve hızlı bir yönetim yapılarının olması günümüz global dünyasında büyük işletmeleride çözülmelere ve büyük şirketlerin aynı yapıya bağlı küçük birimler halinde yönetilmelerine sebebiyet vermektedir.

Yine günümüzde sınırların ortadan kalkması ve hızla yaygınlaşan iletişim teknolojileri, yeniliklere daha kolay ve daha hızlı uyum sağlayabilen kobiler, büyük işletmelerin karşısında büyük bir avantaj sağlamış durumdadır. Ülkemizde yeni mezun veya tecrübe ve kıdemleri daha düşük bireylerin kobilerde çalışması, kobilerin sağladığı en büyük istihtam desteği olarak ifade edilebilir. Bunun yanında büyük işletmelerde daha çok kıdemli ve uzmanlaşmış bireylerin çalıştığı görülmektedir. Kobilerde uygulanan işçilik gideri de büyük işletmelere oranla çok daha düşük olduğundan maliyet açısından kobileri bir adım öne taşımaktadır.

Bu kısa girişimizden sonra Kobi-Büyük İşletme uyumuna bir göz atmak uygun olacaktır. Kobiler düşük sermaye yapılarına sahip olduklarından değişimlere çok hızlı ve daha raha bir şekilde uyum sağlayabilirler, büyük işletmeler ise daha hantal ve katı bir sistem ile hareket ettiklerinden dolayı kobilere karşı bir handikap içinde oldukları doğrudur. Büyük işletmeler bu sıkıntıyı gidermek adına çözülerek aynı yapıya bağlı küçük birimler haline gelmektedirler. Gelecekte bütün büyük firmaların bölünüp kendi içlerinde karar ve sorumlukları olacağı gibi, tek bir merkeze bağlı kalarak hayatlarını devam ettirecekleri öngörülmektedir.

Kobi ve Büyük işletmeler arasındaki uyumu en iyi görebileceğimiz durum, kobilerin büyük işletmelerin yan sanayisi olması durumudur. Kobiler satış ve pazarlama konusunda düşünmeden, büyük işletmelerin tedarikcisi olabilir ve bu sayede hızla gelişip büyüme imkanına sahip olabilirler.

Küçük işletmelerde insan ilişkileri büyük işletmelere oranla çok daha gelişmiş bir düzeydedir. Büyük işletmeler daha katı bir yönetim anlaşına sahip olduklarından, çalışan motivasyonları küçük işletmelerde daha yüksektir.

Tecrübesiz çalışanların kobilerde iş bulmaları ve burada belli bir süre çalıştıktan sonra büyük işletmelerde iş sahibi olma durumlarıda kobi ve büyük işletmelerdeki uyumu gösteren göstergelerden biridir.

Kobilerin sahip olduğu, pazarlama sıkıntısı, yönetim yetersizliği ve finansmanda yaşadıkları problemler kobilere dezavantaj yaratsada kobi ve büyük işletmelerin birbirlerine duydukları ihtiyaç, kobilerin daha uzun yıllar pazardaki faaliyetlerini devam ettireceklerini göstermektedir.